Zupa buraczkowa

Małgorzata
Zupy
01.08.2016 11:00
Zupa buraczkowa

Składniki

Składniki

3 litry bulionu warzywnego

4 duże buraki

6 średnich ziemniaków

1 średnia marchewka

1 mała pietruszka

1/2 pora

1/4 korzenia selera

3 łyżki kwaśnej śmietany

1 duży pęczek koperku

3 łyżki soku z cytryny

pieprz czarny

sól

Przepis

Trzy buraki, marchew, selera i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w cienkie półplasterki. Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w kostkę. Burak, który nam pozostał obieramy i kroimy na ćwiartki. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy ziemniaki, buraka, pora i wszystkie starte warzywa. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aby składniki się połączyły. Wyjmujemy z zupy ćwiartki buraka i dodajemy posiekany koperek.

Notatki

- bulion warzywny można zastąpić bulionem drobiowym

- buraka, którego dodajemy w ćwiartkach do zupy w trakcie gotowania, zapewni nam piękny kolor. Buraki starte na tarce szybciej tracą swój kolor

- jeśli zamierzacie podgrzewać zupę później, nie wyjmujcie ćwiartek buraka z zupy

- przy podgrzewaniu zupy nie należy doprowadzać jej długiego wrzenia, gdyż straci kolor

- barszcz możecie zakwasić według własnych upodobań. Jeśli lubicie bardziej kwaśniejszy dodajcie po prostu więcej soku lub kwasku cytrynowego