Muffinki z jagodami, miodem i polewą jogurtową

Ciasta
01.08.2016 11:20
Muffinki z jagodami, miodem i polewą jogurtową

Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu 1 szklanka mleka 3 jajka 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka pasty waniliowej, aromatu waniliowego itp. 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki leśnych jagód polewa: 1 mały kubeczek jogurtu greckiego (150 ml) 2 łyżeczki cukru pudru ok. 1/2 szklanki jagód do dekoracji Wykonanie: Ja nie jestem w stanie przełknąć takiego kremu, dlatego wykończyłam moje muffinki czymś dużo lżejszym: polewą z jogurtu greckiego. Serdecznie zapraszam Was na urocze “pieguski 🙂 MUFFINKI Z JAGODAMI, MIODEM I POLEWĄ JOGURTOWĄ (przepis na około 26 sztuk) Aby zaradzić wrażeniu zjadania suchej “buły, staram się dekorować moje babeczki czy muffinki jakimś ciekawym kremem lub polewą. Taką trzepaczkę można kupić TUTAJ: Drugą propozycję kieruję do osób, które mają już bardzo mało miejsca w swoich szafkach i szufladach kuchennych na kolejne akcesoria. Oto dwa narzędzia w jednym: trzepaczka wraz z pędzelkiem, ukrytym w rączce. Choć mają specyficzny smak, to ja jestem zdecydowaną wielbicielką tych okrągłych, uroczych ciast z kremem (lub bez). Wlewamy wymieszane składniki mokre wraz z jagodami i krótko mieszamy (najlepiej rózgą/trzepaczką), tylko do połączenia składników. Napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy w temp. 150 C stopni przez ok. 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Praktyczny gadżet: Do przygotowywania muffinek i babeczek przydatna będzie dobra trzepaczka czy też rózga (każdy nazywa to akcesorium po swojemu). Oto dwie “pomocnice do ręcznego kręcenia ciasta, które ostatnio wpadły mi w oko:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/muffinki-z-jagodami-miodem-polewa-jogurtowa/