Ostry tatar

Marta
Przekąski
27.07.2016 21:10
Ostry tatar
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

polędwica wołowa 20 dkg

1 mała cebula

ogórek kiszony

1 łyżeczka musztardy Folwark

sól, pieprz

2 łyżeczki oliwy

1 żółtko (opcjonalnie)

sos pomidorowy sambal Folwark

Przepis

Mięso umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża drobno posiekać. Doprawić szczyptą soli i pieprzu, dodać oliwę, musztardę, i 1 łyżeczkę sosu pomidorowego sambal.Cebulę i ogórka drobno posiekać.

Z doprawionego mięsa uformować dwie porcje, cebulę i ogórka ułożyć na mięsie. Na środek nałożyć 1 łyżeczkę (lub mniej - jeśli chcemy, żeby tatar był mniej pikantny) sosu sambal.

Tradycyjnie możemy podawać również z żółtkiem.