Tatar wołowy z ogórkiem małosolnym i grzybami

Krzysztof
05.09.2014 10:30
Tatar wołowy z ogórkiem małosolnym i grzybami

Przepis

Składniki:

300g świeżego schłodzonego mięsa wołowego (polędwica, ligawa bądź łopatka)

1 duża cebula

3- 4 ogórki małosolne

słoik grzybków marynwanych w occie (u nas pieczarki, choć doskonałe byłyby również prawdziwki)

żółtka jajek

2 łyżki oleju rzepakowego

3 łyżki letniej wody

sól i pieprz do smaku

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki musztardy dijon

Wykonanie:

Mięso dokładnie i bardzo drobno siekamy. Cebulę, ogórki małosolne i grzybki drobno kroimy.

Posiekane mięso przyprawiamy sosem sojowym, musztardą, solą i pieprzem, na koniec dodajemy letnią wodę i olej rzepakowy. Mięso dzielimy na kilka częsci i formujemy je w dowolnym kształcie. Na półmisku układamy cebulę, ogórki małosolne, grzybki, posiekane mięso i żółtka. Cała frajda w mieszaniu ze sobą składników i zostawmy ją gościom. Tatar wołowy najlepiej smakuje schłodzony.