- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Sałatka
1 pierś z kurczaka
1 małe awokado
2 jajka na twardo
2 garści twojej ulubionej sałaty (np. fryzowanej, rukoli, roszponki)
6 plasterków boczku
300 g ugotowanego bobu
1 łyżeczka tymianku
1 garść Twoich ulubionych kiełków (rzodkiewki, buraka, rzeżuchy)
1 garść tartego parmezanu
sól, pieprz
oliwa
Sos
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przepis
Sałatka
Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem. Pierś pokrój wzdłuż na 5–6 pasków. Grilluj na patelni grillowej z odrobiną oliwy po 2–3 minuty z każdej strony.
Patelnię przetrzyj, połóż na niej plasterki boczku. Smaż z dwóch stron, aż staną się chrupiące, wtedy ściągnij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym.
Jajka włóż do rondelka, zalej zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować, gotuj jeszcze przez 5 minut. Następnie przelej zimną wodą i obierz.
Bób ugotuj (poradę, jak ugotować bób, znajdziesz tutaj).
Awokado obierz i pokrój w kostkę.
Składniki sosu wymieszaj.
W misce wymieszaj bób, sałatę, awokado, kiełki, dodaj sos. Całość ponownie wymieszaj.
Sałatę przełóż na talerze, dodaj kurczaka, boczek, jajka. Całość posyp świeżo tartym parmezanem.