Przepis
Składniki:
0,5 kg bobu,
6 rzodkiewek,
2 pomidory,
kilka listków kolendry.
Sos:
1 łyżka miodu,
1/2 soku z cytryny,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Bób wrzucamy do gotującej się osolonej wody i od momentu ponownego zagotowania gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minut. Bób gotujemy krótko, wtedy nie rozpadnie się przy obieraniu. Następnie hartujemy zimną wodą i obieramy. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Odkładamy na sitko, aby odsączyć wodę. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy posiekaną kolendrę i wszystko mieszamy. Tuż przed podaniem polewamy sosem. Jeśli nie lubicie kolendry, użyjcie zielonej pietruszki :) Smacznego :)