Przepis
Składniki:
* 1 udko z kurczaka - całe
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* nieduży kawałek korzenia selera
* 3-4 ziarna ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy około 280g)
* 70 ml śmietanki 30%
* pieprz cayenne
* sól
Wykonanie:
Mięso umyć, ułożyć w garnku. Dodać obrane, umyte warzywa - marchew, seler i pietruszkę oraz przyprawy. Całość zalać 1 litrem wody - gotować około 60 minut.
Udko wyjąć z rosołu.
Kukurydzę dokładnie opłukać, na sicie pod bieżącą wodą - odsączyć. Wypłukaną kukurydzę dodać do rosołu drobiowo-warzywnego. Gotować kilka minut.
Do ugotowanej zupy z kukurydzy, wlać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.
Zupę zmiksować, do pożądanej konsystencji.l