Zupa z kukurydzy konserwowej

Ewelina
Zupy
23.02.2015 20:32
Zupa z kukurydzy konserwowej

Przepis

Składniki:

* 1 udko z kurczaka - całe

* 2 marchewki

* 1 pietruszka

* nieduży kawałek korzenia selera

* 3-4 ziarna ziela angielskiego

* 2 liście laurowe

* 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy około 280g)

* 70 ml śmietanki 30%

* pieprz cayenne

* sól

Wykonanie:

Mięso umyć, ułożyć w garnku. Dodać obrane, umyte warzywa - marchew, seler i pietruszkę oraz przyprawy. Całość zalać 1 litrem wody - gotować około 60 minut.

Udko wyjąć z rosołu.

Kukurydzę dokładnie opłukać, na sicie pod bieżącą wodą - odsączyć. Wypłukaną kukurydzę dodać do rosołu drobiowo-warzywnego. Gotować kilka minut.

Do ugotowanej zupy z kukurydzy, wlać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne.

Zupę zmiksować, do pożądanej konsystencji.l