Pyszna pasta na kanapki

Ewelina
Śniadania
15.01.2015 10:29
Pyszna pasta na kanapki

Przepis

Pasta z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki

Składniki:

100 g czerwonej soczewicy

300 g czerwonej papryki (2 sztuki)

20 g sera feta

2 ząbki czosnku

tymianek

rozmaryn

pieprz, sól

5 łyżeczek oliwy z oliwek

wartość energetyczna w 100g: ok. 125 kcal

B: 8 g T: 14,5 g W: 3 g

Soczewicę wypłukać na sitku, zalać wodą, lekko posolić, gotować do miękkości. W tym czasie paprykę pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ułożyć w nasmarowanym 1 łyżeczką oliwy naczyniu żaroodpornym, skropić 2 łyżeczkami oliwy i piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudzić, ściągnąć skórkę, a następnie zblendować razem z ugotowaną soczewicą, serem feta, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżeczkami oliwy z oliwek oraz przyprawami.