Bób z boczkiem i czosnkiem

Ewelina
Sałatki
29.07.2015 19:54
Bób z boczkiem i czosnkiem

Składniki

ok 350 g bobu

kilka plasterków chudego boczku (u mnie wędzonka)

2 małe ząbki czosnku

1 cebula

świeży koperek

olej kujawski z bazylią

Przepis

Bób płuczemy. Wodę w garnku, solimy, dodajemy szczyptę cukru i zagotowujemy. Na wrzącą wodę wrzucamy bób i gotujemy ok. 10-12 minut licząc od zagotowania (bez przykrycia). Po 10 minutach sprawdzamy twardość bobu wyjmując jedno ziarenko. Nie lubię twardego bobu, ale nie powinien nam się też rozgotować, więc lepiej czuwać nad stopniem twardości. Po ugotowaniu przelewamy chwilę zimną wodą na durszlaku. Wyłuskujemy ziarenka.

Cebulę i boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek.

Bób przekładamy na patelnię, mieszamy z cebulką i boczkiem, posypujemy posiekanym koperkiem, ew. solimy do smaku.