Przepis
Składniki:
na 3-4 porcje
500 g pieczarek
2 duże ziemniaki
2 średnie cebule
ok. 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
1-2 łyżki masła
sól
świeżo mielony pieprz
dodatkowo:
kilka kromek pieczywa
1 łyżka masła
50 g sera żółtego
Cebulę siekam w piórka, pieczarki myję, oczyszczam i kroję w mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej patelni roztapiam masło, szklę cebulę, następnie dodaję pieczarki i smażę całość na niewielkim ogniu ok. 10 minut do momentu, aż pieczarki staną się miękkie, a soki, które puszczą odparują.
W garnku zagotowuję bulion, dodaję ziemniaki i gotuję ok. 15 minut, aż do miękkości.
Następnie dodaję podsmażoną cebulę z pieczarkami i całość jeszcze chwilę gotuję.
Wyłączam grzanie, miksuję zupę na jednolity krem, dodaję śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.
Całość ponownie doprowadzam do zagotowania.
Pieczywo kroję w kostkę ok. 1 cm x 1 cm, ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na rozgrzanej patelni roztapiam masło i podsmażam pieczywo ok. 3-5 minut często mieszając, aż stanie się chrupkie i przyrumieni się.
Zupę podaję póki gorąca z chrupiącymi grzankami i startym serem.
Smacznego!