Zupa krem pieczarkowa

Ewelina
Zupy
01.03.2015 20:21
Zupa krem pieczarkowa

Przepis

Składniki:

na 3-4 porcje

500 g pieczarek

2 duże ziemniaki

2 średnie cebule

ok. 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%

1-2 łyżki masła

sól

świeżo mielony pieprz

dodatkowo:

kilka kromek pieczywa

1 łyżka masła

50 g sera żółtego

Cebulę siekam w piórka, pieczarki myję, oczyszczam i kroję w mniejsze kawałki.

Na rozgrzanej patelni roztapiam masło, szklę cebulę, następnie dodaję pieczarki i smażę całość na niewielkim ogniu ok. 10 minut do momentu, aż pieczarki staną się miękkie, a soki, które puszczą odparują.

W garnku zagotowuję bulion, dodaję ziemniaki i gotuję ok. 15 minut, aż do miękkości.

Następnie dodaję podsmażoną cebulę z pieczarkami i całość jeszcze chwilę gotuję.

Wyłączam grzanie, miksuję zupę na jednolity krem, dodaję śmietankę oraz sól i pieprz do smaku.

Całość ponownie doprowadzam do zagotowania.

Pieczywo kroję w kostkę ok. 1 cm x 1 cm, ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.

Na rozgrzanej patelni roztapiam masło i podsmażam pieczywo ok. 3-5 minut często mieszając, aż stanie się chrupkie i przyrumieni się.

Zupę podaję póki gorąca z chrupiącymi grzankami i startym serem.

Smacznego!