Przepis
Ciepła sałatka z bobu:
- 1 kg bobu
- 1 cebula
- 3 małe drobiowe kabanosy
- kawałek chilli
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Bób umyć i zagotować w litrze wody. Dodać 1 łyżeczkę cukru. Po kilku minutach posolić 2 łyżeczkami soli. Gotować do miękkości, około 30 minut. Cebulkę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto. Dodać posiekany kawałek chilli i kabanosa pokrojonego w cienkie plasterki. Po kilku minutach dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażyć na niewielkim ogniu, lekko posolić. Ugotowany bób odcedzić i ostudzić. Następnie obrać z łupinek. Tak obrany bób dodać do cebulki i papryki. Wymieszać. Dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać na ciepło.