Przepis
Placki ziemniaczane z żółtym serem
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 300 g żółtego sera
- 1 cebula
- 2 jajka
- mąka
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce warzywnej, wycisnąć z nich nadmiar wody
zetrzeć żółty ser na tej samej tarce co ziemniaki,
czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki,
cebulę pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków,
dodać jajka, sól i pieprz.
wszystkie składniki wymieszać. dodać mąkę w ilości spajającej masę. im lepiej ziemniaki zostały wyciśnięte, tym mniej mąki dodać.
całość smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisto-brązowy kolor.
nadmiar oleju odsączyć na papierowym ręczniku.
Smacznego!