Przepis
średnie ziemniaki
- 1 jajko
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- majeranek
- zioła prowansalskie
- ser żółty
- bułka tarta / panierka do nuggetsów
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy. Gdy będą miękkie, rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy sól i pieprz, oraz majeranek i zioła prowansalskie. Czekamy aż puree wystygnie, po czym dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. W międzyczasie, kroimy ser żółty w podłużne kosteczki. Gdy masa jest już gotowa, lekko moczymy ręce w zimnej wodzie, aby ziemniaki nie przyklejały się, nabieramy około 2 łyżki i w palcach tworzymy placuszek. Z jednej strony kładziemy kostkę sera, po czym sklejamy (podobnie jak przy klejeniu pierogów). Palucha rolujemy w dłoniach tak aby nabrał ładnych kształtów. Obtaczamy w bułce tartej lub panierce. Gdy wszystkie paluchy są już gotowe, na patelni rozgrzewamy olej. Paluchy powinny pływać w nim do połowy. Smażymy z każdej strony po ok. 2,5 - 3 minuty, tak aby były ładnie zarumienione.
Źródło:
http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2012/11/paluchy-ziemniaczane-z-serem.html