Paluszki ziemniaczane z serem

Ewelina
Przepisy
17.10.2013 19:54
Paluszki ziemniaczane z serem

Przepis

średnie ziemniaki

- 1 jajko

- łyżka mąki pszennej

- łyżka mąki ziemniaczanej

- sól, pieprz

- majeranek

- zioła prowansalskie

- ser żółty

- bułka tarta / panierka do nuggetsów

- olej do smażenia

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy. Gdy będą miękkie, rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy sól i pieprz, oraz majeranek i zioła prowansalskie. Czekamy aż puree wystygnie, po czym dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. W międzyczasie, kroimy ser żółty w podłużne kosteczki. Gdy masa jest już gotowa, lekko moczymy ręce w zimnej wodzie, aby ziemniaki nie przyklejały się, nabieramy około 2 łyżki i w palcach tworzymy placuszek. Z jednej strony kładziemy kostkę sera, po czym sklejamy (podobnie jak przy klejeniu pierogów). Palucha rolujemy w dłoniach tak aby nabrał ładnych kształtów. Obtaczamy w bułce tartej lub panierce. Gdy wszystkie paluchy są już gotowe, na patelni rozgrzewamy olej. Paluchy powinny pływać w nim do połowy. Smażymy z każdej strony po ok. 2,5 - 3 minuty, tak aby były ładnie zarumienione.

Źródło:

http://wyznania-kulinarne.blogspot.com/2012/11/paluchy-ziemniaczane-z-serem.html