Red Velvet cake - amerykański przepis

Ewelina
Ciasta
18.03.2014 22:07
Red Velvet cake - amerykański przepis

Przepis

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej

1 i 1/4 szklanki cukru

1 łyżka kakao

1 łyżeczka soli

2 duże jajka

1,5 szklanki oleju słonecznikowego

1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu

1 łyżka winnego octu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

60 ml czerwonego barwnika w płynie lub 1 kopiata łyżeczka w żelu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia a boki natłuścić.

(jeśli nie macie dwóch tortownic wówczas podzielcie ciasto na dwie części i pieczcie osobne blaty. Jednak należy pamiętać by sode dawać dopiero przed samym pieczeniem)

Przesianą mąkę, kakao i sól wsypać do miski, dodać cukier i wymieszać.

W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik, aromat i wymieszać do połączenia (również widelcem).

Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).

Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę i szybko wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu należy działać szybko - pianę wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. Z blatów pościnać milimetrowe warstwy ciasta i rozkruszyć je (będą potrzebne do obsypanie wierzchu i boków gotowego ciasta).

Masa kremowa:

600g serka kremowego Philadelphia

200 g masła, w temperaturze pokojowej

1 i 1/4 - 1,5 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać stopniowo cukier. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Masę warto włożyć do lodówki na ok 1/2 godz do lekkiego stężenia.

Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu. Wierzch i boki lekko wysmarować kremem. Obsypać okruchami ciasta.