Przepis
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu
1 łyżka winnego octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 ml czerwonego barwnika w płynie lub 1 kopiata łyżeczka w żelu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia a boki natłuścić.
(jeśli nie macie dwóch tortownic wówczas podzielcie ciasto na dwie części i pieczcie osobne blaty. Jednak należy pamiętać by sode dawać dopiero przed samym pieczeniem)
Przesianą mąkę, kakao i sól wsypać do miski, dodać cukier i wymieszać.
W drugiej misce jajka lekko roztrzepać widelcem, dodać olej, maślankę, barwnik, aromat i wymieszać do połączenia (również widelcem).
Składniki suche przelać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jedym kierunku).
Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę i szybko wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu należy działać szybko - pianę wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. Z blatów pościnać milimetrowe warstwy ciasta i rozkruszyć je (będą potrzebne do obsypanie wierzchu i boków gotowego ciasta).
Masa kremowa:
600g serka kremowego Philadelphia
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 - 1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać stopniowo cukier. Dodać wanilię, serek i zmiksować. Masę warto włożyć do lodówki na ok 1/2 godz do lekkiego stężenia.
Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu. Wierzch i boki lekko wysmarować kremem. Obsypać okruchami ciasta.