Przepis
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
3 jajka
3 łyżki mąki
sól i pieprz
olej do smażenia
ser brie lub camembert (okrągły)
posiekany szczypiorek
konfitura z żurawiny
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę po obraniu i umyciu starłam na tarce o średnich oczkach. Odcisnęłam nadmiar płynu. Dodałam jajka i mąkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.
Na rozgrzanym na patelni oleju smażyłam placki z obu stron.
Po usmażeniu wszystkich placków rozłożyłam je na blaszkę i na każdym położyłam plasterek sera. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 5 minut.
Kiedy ser lekko zaczął się topić wyjęłam je z piekarnika.
W zależności od tego na co mamy ochotę, można na wierzch posypać szczypiorek...
... albo położyć konfiturę z żurawiny...