Placki ziemniaczane z serem pleśniowym

Ewelina
Przekąski
10.12.2014 19:40
Placki ziemniaczane z serem pleśniowym

Przepis

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 cebula

3 jajka

3 łyżki mąki

sól i pieprz

olej do smażenia

ser brie lub camembert (okrągły)

posiekany szczypiorek

konfitura z żurawiny

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę po obraniu i umyciu starłam na tarce o średnich oczkach. Odcisnęłam nadmiar płynu. Dodałam jajka i mąkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.

Na rozgrzanym na patelni oleju smażyłam placki z obu stron.

Po usmażeniu wszystkich placków rozłożyłam je na blaszkę i na każdym położyłam plasterek sera. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 5 minut.

Kiedy ser lekko zaczął się topić wyjęłam je z piekarnika.

W zależności od tego na co mamy ochotę, można na wierzch posypać szczypiorek...

... albo położyć konfiturę z żurawiny...

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną