Kokosowa pianka z truskawkami

Małgorzata
Desery
02.06.2016 11:56
Kokosowa pianka z truskawkami

Składniki

Spód

300 g ciastek zbożowych *

100 g gorzkiej czekolady

125 g masła

Pianka kokosowa

500 g jogurtu greckiego

300 ml śmietany 36%

110 g wiórek kokosowych

170 g cukru pudru

25 g żelatyny spożywczej

100 ml wody

kilka kropel ekstraktu kokosowego

Dodatkowo

250 g truskawek

Przepis

Spód

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy połamana czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Ciastka kruszymy przy pomocy blendera, dodajemy masło z czekoladą i mieszamy do uzyskania mokrego piasku.

Dno formy o wymiarach 26x18 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Równo i dokładnie dociskamy, aby masa była zwarta. Wstawiamy do lodówki na 20 minut, aby masa się schłodziła.

Pianka kokosowa

Truskawki myjemy pozostawiając szypułki i osuszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do przestudzenia. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy wiórki kokosowe i ekstrakt kokosowy. Mieszamy, aby składniki się połączyły. W drugiej misce ubijamy schłodzoną śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Do jogurtu dodajemy ubitą śmietanę, delikatnie mieszamy. Następnie powoli, stopniowo dodajemy żelatynę i mieszamy. Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, równamy wierzch i układamy w równych odstępach truskawki, lekko wciskając je w masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała.

Notatki

* użyłam ciastek degistive