Tort kokosowa beza z truskawkami

Ewelina
Przepisy
30.06.2014 20:50
Tort kokosowa beza z truskawkami

Przepis

Beza kokosowa:

8 białek

40 dag cukru

40 dag wiórków kokosowych

Masa:

1/2 l mleka

2 łyżki mąki kartoflanej

2 łyżki mąki pszennej

4 żółtka

3/4 szkl cukru pudru

cukier waniliowy

masło

ok 10 dag małych bez

ok 30 dag truskawek

Beza kokosowa: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 3 części i upiec 3 krążki w tortownicy o śr. 24cm w 160 stopniach przez ok 30 minut.

Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać masę jajeczną, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń cały czas ucierając.

Placki kokosowe przekładać masą, wciskając w nią pokrojowe na połówki truskawki. Tort z wierzchu posmarować masą, posypać pokruszonymi bezami i udekorować truskawkami.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną