Jeszcze parę lat temu omlety na słodko omijałam szerokim łukiem, jadałam jedynie wersję na słono, a sam omlet miał być zrobiony na szybko z samych jajek, bez ubijania białek, bez dodatku mąki. Omleciki z truskawkami są pyszne, ale czereśnie, wiśnie, brzoskwinie, maliny, jagody, które już niedługo pojawią się w warzywniakach, też sprawdzą się znakomicie ! To co, skusisz się ? 🙂 omleciki z truskawkami, z tajemnym składnikiem Drukuj na 1 porcję (4 małe omleciki) Można też całość ciasta wylać na dobrze natłuszczoną patelnię (najlepiej zrobić z 3 jajek) i piec po kila minut z każdej strony. Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) 2 jajka (w temp. pokojowej) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej truskawki i jogurt naturalny do podania Przygotowanie Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. To wszystko spowodowało, że postanowiłam się podzielić moim ulubionym przepisem na omleciki z truskawkami! Rozgrzać patelnię, posmarować masłem, nałożyć ciasto i piec po kilka minut z każdej strony, aż omlety będą dopieczone i sprężyste. Tylko ciągle nie do końca pasowała mi ich konsystencja, były dla mnie zbyt delikatne, więc postanowiłam mąkę pszenną zastąpić ziemniaczaną i efekty pozytywnie mnie zaskoczyły. I wydaje mi się, że w ten sposób szybciej się pieką.