Składniki
Kruche ciasto
- 340 g mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 40 g drobnych wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
Krem kokosowy
- 220 ml śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 40 g drobnych wiórek kokosowych
- 35 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
Dodatkowo
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
Przepis
Kruche ciasto
- Do przesianej mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy kruche ciasto. Ciasto owijamy folia spożywcza i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
- Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt większy od foremki i wykładamy nim spód i boki. Boki formy docinamy na wysokości około 5 cm. Wierzch ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne lub suchy groch, co zapobiegnie wyrastaniu ciasta. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Krem kokosowy
- Do schłodzonej śmietany dodajemy zimny serek mascarpone i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, ekstrakt kokosowy i wiórki. Żelatynę rozpuszczamy w 4-5 łyżkach gorącej wody. Przestudzoną, ale wciąż płynną dodajemy do kremu i mieszamy do połączenia się składników. Krem wykładamy na kruchy spód i równomiernie rozprowadzamy.
- Na wierzchu układamy truskawki, delikatnie wciskając je w krem. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia.