Przepis
Blog > Komentarze do wpisu
« Ananasowe lody bez roboty Sernik na zimno z truskawkami ... »
Kokosowe crumble z truskawkami i rabarbarem
Zachodzące słońce skusiło mnie do grzeszku.. a co tam.. należy się nam odrobina przyjemności, nawet jeśli wyznaje się regułę nie jedzenia kolacji. ;) Ten smak .. poezja.. Bajecznie kolorowe kokilki przypominające mi zachód słońca, wypełnione słodką i aromatyczną truskawką, nadającym świeżość rabarbarem i kokosową kruszonką rozpieszczały mnie podczas całego procesu konsumpcji. Uwierzcie mi, czasem warto zgrzeszyć ;)
Składniki:
- 2 łodygi rabarbaru
- truskawki mogą być mrożone (tyle aby zapełnić kokilki)
Kokosowa kruszonka:
- 0,5 szkl. mąki
- 0, 5 szkl. kokosu
- 1/4 szkl. cukru
- 1/4 masła
Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki. Świeże truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Jeśli nie mamy świeżych można użyć mrożonych truskawek. Owocami wypełniamy kokilki. Z kokosu, masła, cukru i mąki w półmisku zarabiamy palcami kruszonkę, tak aby miała konsystencję sypką i posypujemy nią owoce w kokilce. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 0C i pieczemy ok 20 min., jeżeli kruszonka zacznie za bardzo brązowieć przykrywamy papierem do pieczenia aby się nie przypaliła.