Wegański tort czekoladowy z owocami bez cukru

Wegański tort czekoladowy z owocami bez cukru

Ciasto Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, zlać ¼ szklanki, resztę wylać. Odsączone daktyle zmiksować na mus. Do miski przełożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C …

Składniki

Ciasto

½ szklanki (ok 60g) mąki żytniej razowej

1 i ½ szklanki (ok 180g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej

2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki (100ml) oleju np. kokosowego

250ml „mleka” roślinnego bez dodatku cukru (u mnie ryżowo-migdałowe)

2 garście (ok 100g) suszonych daktyli

2 łyżki (30g) dżemu truskawkowego bez dodatku cukru

1/4 szklanki wody z suszenia daktyli

2 łyżki (20g) kakao surowego

Krem

2 dojrzałe banany (250g)

2 dojrzałe awokado, u mnie odmiany hass

3 łyżki (30g) surowego kakao

1 łyżka ekstraktu waniliowego

Do nasączenia ciasta:

1/3 szklanki wody

2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowe składniki

1/2 słoika (ok 200g) dżemu truskawkowego

owoce do dekoracji: 2 garście malin (150g), garść borówek (50g), garść truskawek (70g), 1/2 mango

Przepis

Ciasto

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, zlać ¼ szklanki, resztę wylać. Odsączone daktyle zmiksować na mus. Do miski przełożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec ciasto ok 40-50 minut.

Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na trzy plastry ciasta.

Krem

Banany pokroić w plastry, awokado wydrążyć.

Wszystko przełożyć do wysokiego naczynia i miksować do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

Gotowy krem wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Przekładanie tortu

Każdy płat delikatnie nasączyć wodą z cytryną. Uważać na ilości, bo zbyt duża ilość wody z cytryną za bardzo rozmoczy ciasto i będzie niesmaczne.

Pierwszy płat ciasta posmarować dżemem, następnie kremem czekoladowym, położyć kolejny płat ciasta, warstwę kremu oraz przykryć ostatnim płatem ciasta.

Cały tort posmarować kemem czekoladowym. Ozdobić owocami.

Porady

1. Tort warto przygotować dzień wcześniej, aby porządnie się schłodziło.

2. Jeżeli krem czekoladowy będzie mało słodki, to można dodać do niego ksylitol, erytrol. Ewentualnie można dodać miód - ale to wersja nie dla cukrzyków.

Ilość to: 20 kawałków

Wartość odżywcza i wymienniki:

1 kawałek to:

WW = 1.90, WBT = 0.91, kcal = 168.9g, węglowodany = 21.9g, błonnik = 2.93g, białko = 3.24g, tłuszcz = 8.65g,

 http://www.napolslodko.com/tort-czekoladowy/
Zdjęcie profilowe Na pół słodko - przepisy bez cukru
Na pół słodko - przepisy bez cukru

Lekkie przepisy bez cukru, naturalnie słodkie. Blog dietetyka i mamy małej alergiczki, na którym pokazuje słodkie przepisy z zamiennikami cukru.

Polecane