- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 180 min
Składniki
Ciasto
½ szklanki (ok 60g) mąki żytniej razowej
1 i ½ szklanki (ok 180g) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki (100ml) oleju np. kokosowego
250ml „mleka” roślinnego bez dodatku cukru (u mnie ryżowo-migdałowe)
2 garście (ok 100g) suszonych daktyli
2 łyżki (30g) dżemu truskawkowego bez dodatku cukru
1/4 szklanki wody z suszenia daktyli
2 łyżki (20g) kakao surowego
Krem
2 dojrzałe banany (250g)
2 dojrzałe awokado, u mnie odmiany hass
3 łyżki (30g) surowego kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Do nasączenia ciasta:
1/3 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowe składniki
1/2 słoika (ok 200g) dżemu truskawkowego
owoce do dekoracji: 2 garście malin (150g), garść borówek (50g), garść truskawek (70g), 1/2 mango
Przepis
Ciasto
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, zlać ¼ szklanki, resztę wylać. Odsączone daktyle zmiksować na mus. Do miski przełożyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C i piec ciasto ok 40-50 minut.
Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na trzy plastry ciasta.
Krem
Banany pokroić w plastry, awokado wydrążyć.
Wszystko przełożyć do wysokiego naczynia i miksować do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotowy krem wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Przekładanie tortu
Każdy płat delikatnie nasączyć wodą z cytryną. Uważać na ilości, bo zbyt duża ilość wody z cytryną za bardzo rozmoczy ciasto i będzie niesmaczne.
Pierwszy płat ciasta posmarować dżemem, następnie kremem czekoladowym, położyć kolejny płat ciasta, warstwę kremu oraz przykryć ostatnim płatem ciasta.
Cały tort posmarować kemem czekoladowym. Ozdobić owocami.
Porady
1. Tort warto przygotować dzień wcześniej, aby porządnie się schłodziło.
2. Jeżeli krem czekoladowy będzie mało słodki, to można dodać do niego ksylitol, erytrol. Ewentualnie można dodać miód - ale to wersja nie dla cukrzyków.
Ilość to: 20 kawałków
Wartość odżywcza i wymienniki:
1 kawałek to:
WW = 1.90, WBT = 0.91, kcal = 168.9g, węglowodany = 21.9g, błonnik = 2.93g, białko = 3.24g, tłuszcz = 8.65g,