- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Ciasto
- 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml)
- 1 2/3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 1 szklanka wody
- olej lub olej w sprayu do natłuszczenia formy
Krem
- 2 dojrzałe awokado
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- dowolne owoce, czekolada do dekoracji
Przepis
Ciasto
W jednej misce wymieszać przesiane wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie płynne składniki. Przelać płynne składniki do sypkich i wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Okrągło tortownicę o śr. 20 cm wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut (lub aż patyczek wbity w środek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia na 5 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia i udekorować kremem.
Krem
Gorzką czekoladę rozpuścić i ostudzić, awokado dokładnie zblendować i dokładnie wymieszać z czekoladą i kakao. Ciasto udekorować z boków i z wierzchu kremem oraz owocami.
http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2017/02/weganski-tort-czekoladowy.html