Wegański tort czekoladowy

Fit
20.02.2017 18:23
Wegański tort czekoladowy
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Ciasto

  • 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml)
  • 1 2/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 1 szklanka wody
  • olej lub olej w sprayu do natłuszczenia formy

Krem

  • 2 dojrzałe awokado
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • dowolne owoce, czekolada do dekoracji

Przepis

Ciasto

W jednej misce wymieszać przesiane wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce wymieszać wszystkie płynne składniki. Przelać płynne składniki do sypkich i wymieszać do otrzymania jednolitej konsystencji. Okrągło tortownicę o śr. 20 cm wysmarować olejem. Przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut (lub aż patyczek wbity w środek będzie suchy). Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia na 5 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia i udekorować kremem.

Krem

Gorzką czekoladę rozpuścić i ostudzić, awokado dokładnie zblendować i dokładnie wymieszać z czekoladą i kakao. Ciasto udekorować z boków i z wierzchu kremem oraz owocami.

http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2017/02/weganski-tort-czekoladowy.html