- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Ilość porcji to 16 Jedna porcja to: WW = 1.31, WBT = 1.07, kcal = 146.56, węglowodany z błonnikiem = 13.45, błonnik = 0.34g, białko = 25.5g, tłuszcz = 11.24g, suma wymienników (WM) = 2.39, w tym procent WBT = 45
Składniki
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady bez cukru (150g),
- 1/3 szklanki (ok 70g) oleju kokosowego,
- 2/3 szklanki (140ml) mleczka kokosowego
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- ¼ szklanki (50g) ksylitolu lub erytrolu,
- ¾ szklanki (80g) zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
Polewa:
- ½ tabliczki (50g) gorzkiej czekolady bez cukru (np. słodzonej stewią, ksylitolem),
- 4 łyżki (40g) mleczka kokosowego lub napoju roślinnego,
Przepis
- Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym i mleczkiem na bardzo wolnym ogniu.
- Dodaj sól, sodę, ksylitol, wymieszaj. Do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowej dodaj zmielone płatki owsiane. Wymieszaj.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wylaj ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, program pieczenia góra, dół, bez termoobiegu.
- Piecz ok 26-28 minut. Pozostaw do wystygnięcia w piekarniku.
- Polewa. Czekoladę przełóż do rondelka, wlej mleczko i na bardzo małym ogniu rozpuść. Ostudzone ciasto posmaruj polewą.
- Ciasto podziel na 16 kawałków.
Porady 1. Płatki owsiane możesz zastąpić mąką owsianą bezglutenową. 2. Jeżeli nie musisz unikać przetworów mlecznych, to mleczko kokosowego w cieście możesz zastąpić jogurtem naturalnym greckim/bałkańskim. Natomiast do polewy, w zastępstwie mleczka kokosowego możesz dodać "zwykłe" mleko.