- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 480 min
Składniki
Spód
- 2,5 łyżki (25g) zimnego oleju kokosowego
- 1/3 szklanki (50g) mąki żytniej razowej
- 1 łyżka (10g) ksylitolu lub miodu w wersji nie dla cukrzyków
- 1 łyżka (10g) ciemnego kakao
- 1 łyżka (10g) pokruszonych orzechów
- szczypta soli morskiej
Masa „Serowa”
- 1 szklanka (130g) suchej kaszy jaglanej ugotować w szklance wody przez 20 minut
- 1/2 szklanki (100g) ksylitolu/erytrolu (można zastosować miód, ale tylko w wersji dla nie cukrzyka)
- 2 szklanki (200g) nerkowców (namoczyć w wodzie przez ok 8-10 godzin)
- 1 szklanka (200ml) mleczka kokosowego
- 4 łyżki (40ml) soku z cytryny
- 1 szklanka (200g) jeżyn
Przepis
spód
- Połącz ze sobą wszystkie składniki. Możesz wyrabiać ręką, aby rób to szybko, aby tłuszcz się nie rozpuścił, bo ciasto będzie twarde.
- Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Wybierz formę, w której przygotujesz całe ciasto. Gotowym ciastem wyłóż spód formy i piecz ok 8 minut w temperaturze 180 st. C bez termoobiegu.
- Wystudź.
Masa „serowa”
- Dzień wcześniej zalej nerkowce wodą (ok 3-4 cm ponad orzechy) i pozostaw na ok 8-10 godzin do namoczenia.
- Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, straci goryczkę. Zagotuj 2 szklanki wody, wsyp kaszę i gotuj ok 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Nie mieszaj kaszy, nie odkrywaj pokrywki.
- Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą wymieszać z mleczkiem, połową porcji ksylitolu/erytrolu, czy miodu i zmiksuj na gładką masę.
- Jeżyny zmiksuj z pozostałą porcja ksylitolu/erytrolu, czy miodu oraz z sokiem z cytryny.
- Nerkowce odsącz i zmiksuj na gładką masę. Następnie podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj zmiksowaną kaszę z mleczkiem, do drugiej mus jeżynowy.
- Do foremki z upieczonym spodem wylej białą masę, następnie jeżynową masę.
- Wierz udekoruj świeżymi jeżynami i wstaw do lodówki na kilka godzin do zestalenia.
- Podawaj schłodzone. Lepiej nie pozostawiaj „sernika” za długo w ciepłym miejscu, bo stanie się bardzo miękki.
* bez cukru, oznacza, że nie dodałam cukru w formie sacharozy, glukozy, różnego typu syropów, słodów. Sernik zawiera naturalnie występujące cukru. W zastępstwie cukru użyłam kyslitolu/erytrolu