Wegański sernik jeżynowy bez cukru

Anna

Fit

27.08.2016 9:40

Wegański sernik jeżynowy bez cukru

Składniki

Spód

  • 2,5 łyżki (25g) zimnego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki (50g) mąki żytniej razowej
  • 1 łyżka (10g) ksylitolu lub miodu w wersji nie dla cukrzyków
  • 1 łyżka (10g) ciemnego kakao
  • 1 łyżka (10g) pokruszonych orzechów
  • szczypta soli morskiej

Masa „Serowa”

  • 1 szklanka  (130g) suchej kaszy jaglanej ugotować w szklance wody przez 20 minut
  • 1/2 szklanki (100g) ksylitolu/erytrolu (można zastosować miód, ale tylko w wersji dla nie cukrzyka)
  • 2 szklanki (200g) nerkowców (namoczyć w wodzie przez ok 8-10 godzin)
  • 1 szklanka (200ml) mleczka kokosowego
  • 4 łyżki (40ml) soku z cytryny
  • 1 szklanka (200g) jeżyn

Przepis

spód

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Możesz wyrabiać ręką, aby rób to szybko, aby tłuszcz się nie rozpuścił, bo ciasto będzie twarde.
  2. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia. Wybierz formę, w której przygotujesz całe ciasto. Gotowym ciastem wyłóż spód formy i piecz ok 8 minut w temperaturze 180 st. C bez termoobiegu.
  3. Wystudź.

Masa „serowa”

  1. Dzień wcześniej zalej nerkowce wodą (ok 3-4 cm ponad orzechy) i pozostaw na ok 8-10 godzin do namoczenia.
  2. Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, straci goryczkę. Zagotuj 2 szklanki wody, wsyp kaszę i gotuj ok 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Nie mieszaj kaszy, nie odkrywaj pokrywki.
  3. Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą wymieszać z mleczkiem, połową porcji ksylitolu/erytrolu, czy miodu i zmiksuj na gładką masę.
  4. Jeżyny zmiksuj z pozostałą porcja ksylitolu/erytrolu, czy miodu oraz z sokiem z cytryny.
  5. Nerkowce odsącz i zmiksuj na gładką masę. Następnie podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj zmiksowaną kaszę z mleczkiem, do drugiej mus jeżynowy.
  6. Do foremki z upieczonym spodem wylej białą masę, następnie jeżynową masę.
  7. Wierz udekoruj świeżymi jeżynami i wstaw do lodówki na kilka godzin do zestalenia.
  8. Podawaj schłodzone. Lepiej nie pozostawiaj „sernika” za długo w ciepłym miejscu, bo stanie się bardzo miękki.
<pre>Porady 1. W zastępstwie pieczonych samodzielnie ciastek możesz użyć już gotowych, kupionych, ale pamiętaj o wybieraniu tych bez dodatku cukru. 2. " Sernik" najlepiej przechowywać w lodówce i wyjmować tylko do ukrojenia porcji. Jeżeli będzie za długo stał w ciepłym miejscu, zrobi się bardzo miękki. 3. "Sernik" można przygotować z innych owoców, pamiętaj tylko, gdy zastosujesz owoce, które mają dużo soku, dodaj do masy owocowej agaru, który utrzyma "sernikową" konsystencję. </pre>

* bez cukru, oznacza, że nie dodałam cukru w formie sacharozy, glukozy, różnego typu syropów, słodów. Sernik zawiera naturalnie występujące cukru. W zastępstwie cukru użyłam kyslitolu/erytrolu