Domowa czekolada bez cukru i mleka (wegańska)

Anna
Fit
14.03.2016 16:22
Domowa czekolada bez cukru i mleka (wegańska)
  • Czas gotowania: 120 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

1 batonik:

WW = 1.32, WBT = 19.9, kcal = 246.7, węglowodany = 15,32g, błonnik = 2,09g, białko = 2.74g, tłuszcz = 20.89g, Suma wymienników (WM) = 3.31, w tym procent WBT = 60

1 kostka

WW = 0.33, WBT = 0.50, kcal = 61.67, węglowodany = 3.83g, błonnik = 0.52g, białko = 0.68g, tłuszcz = 5.22g, Suma wymienników (WM) = 0.82, w tym procent WBT = 60

szklanka wody (200ml)

3 garście (150g) suszonych daktyli bez pestek

12 łyżek (150g) oleju kokosowego

2 garście (100g) orzechów pistacjowych bez łupin

2 łyżki (20) gorzkiego kakao

2 łyżki (30g) jagód goi

Przepis

Olej wyjąć z lodówki aby zmiękł.

Daktyle zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Można je również zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut.

Daktyle odsączyć, zmiksować, następnie dodać do nich miękki olej kokosowy, kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do powstałej masy dodać orzechy, jagody i ponownie wymieszać.

Jeżeli olej się rozpuścił i nie chce połączyć z pozostałymi składnikami czekoladę należy wstawić do lodówki na ok 10-15 minut. Ten czas wystarczy na ścięcie się oleju.

Wyjąć, wymieszać i dopiero wylać do podłużnej foremki ok 30x10cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do lodówki na minimum 2h.

Pokroić na kawałki, przechowywać w lodówce.