- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
1 batonik:
WW = 1.32, WBT = 19.9, kcal = 246.7, węglowodany = 15,32g, błonnik = 2,09g, białko = 2.74g, tłuszcz = 20.89g, Suma wymienników (WM) = 3.31, w tym procent WBT = 60
1 kostka
WW = 0.33, WBT = 0.50, kcal = 61.67, węglowodany = 3.83g, błonnik = 0.52g, białko = 0.68g, tłuszcz = 5.22g, Suma wymienników (WM) = 0.82, w tym procent WBT = 60
szklanka wody (200ml)
3 garście (150g) suszonych daktyli bez pestek
12 łyżek (150g) oleju kokosowego
2 garście (100g) orzechów pistacjowych bez łupin
2 łyżki (20) gorzkiego kakao
2 łyżki (30g) jagód goi
Przepis
Olej wyjąć z lodówki aby zmiękł.
Daktyle zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Można je również zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut.
Daktyle odsączyć, zmiksować, następnie dodać do nich miękki olej kokosowy, kakao. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do powstałej masy dodać orzechy, jagody i ponownie wymieszać.
Jeżeli olej się rozpuścił i nie chce połączyć z pozostałymi składnikami czekoladę należy wstawić do lodówki na ok 10-15 minut. Ten czas wystarczy na ścięcie się oleju.
Wyjąć, wymieszać i dopiero wylać do podłużnej foremki ok 30x10cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do lodówki na minimum 2h.
Pokroić na kawałki, przechowywać w lodówce.