Ryba po cygańsku

Anna
10.12.2014 11:18
Ryba po cygańsku

Przepis

SKŁADNIKI:

1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia

2-3 cebule

2 czerwone papryki

Ciasto naleśnikowe:

2 jajka

1 szkl. mleka

0,5 szkl. wody

mąka - do gęstości (ciasto ma być gęstsze niż na naleśniki)

1 łyżeczka vegety

Zalewa:

1 szkl. wody

1 szkl. oleju

3 łyżki octu

1/3 szkl. koncentratu pomidorowego

15 dag keczupu pikantnego

1/4 szkl. cukru

2 ziela angielskie

2 listki laurowe

1/2 łyżeczki ostrej papryki (jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki)

1. Składniki ciasta naleśnikowego wymieszać na gęstą masę. Filety rybne przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć.

2. Składniki zalewy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia.

3. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w paseczki. Wszystko razem posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości.

4. W garnku układać warstwami kawałki ryby, na to papryka z cebulką i część zalewy - aż do wyczerpania składników. Odstawić do lodówki na 2-3 dni. Podawać na zimno.