Placki po węgiersku

Krzysztof
Obiad
10.11.2014 17:20
Placki po węgiersku

Przepis

Składniki dla mniej więcej 4 osób:

Gulasz:

40dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę - ja użyłam szynki

1 pojedyncza pierś z kurczak pokrojona w kostkę

1 posiekana w małą kostkę cebula

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

2 łyżki słodkiej papryki

łyżka śmietany

mąka do zagęszczenia - ja dałam ok. 2 łyżek

ok. 2 łyżki oleju

sól i pieprz

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć mięso wieprzowe, a następnie przełożyć do garnka, w którym będzie gotowany gulasz. Znów rozgrzać trochę oleju i podsmażyć na nim cebulę, po czym również przełożyć ją do garnka. Mięso i cebulę zalać ok. 0,7 l wody, dodać paprykę, liść laurowy i ziele angielskie i gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W szybkowarze wystarczy 30 min, na II od momentu wybicia guzika, lub od momentu zamknięcia się szybkowaru innego typu:)

W czasie, kiedy mięso wieprzowe się gotuje, podsmażyć kurczaka i kiedy wieprzowina będzie miękka dodać je do gulaszu i gotować ok. 10 min.

Gulasz doprawić solą i pieprzem. W kubku wymieszać mąkę ze śmietana i odrobiną zimnej wody, zahartować i zagęścić tym gulasz. Zagotować.

Placki:

1 kg ziemniaków

1 średnia marchewka

1 duża cebula

1 jajko

1 łyżka mąki

ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej

sól i pieprz

olej do smażenia

Ziemniaki, marchew i cebulę zetrzeć na średnich oczkach. Posolić, popieprzyć, dodać zioła prowansalskie, odstawić na 10 min; po tym czasie, ziemniaki lekko odcisnąć z nadmiaru wody (ale nie do końca, bo będą zbyt suche i nie będą się dobrze smażyć). Dodać jajko, mąkę, sodę i zamieszać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć jednego placka, po czym spróbować, czy nie brakuje soli lub pieprzu, jeśli jest ok smażymy do końca, nakładając łyżką masę ziemniaczaną i lekko spłaszczając na placki. Placki polewamy gulaszem i podajemy:) Gotowe!