Przepis
Składniki dla mniej więcej 4 osób:
Gulasz:
40dag mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę - ja użyłam szynki
1 pojedyncza pierś z kurczak pokrojona w kostkę
1 posiekana w małą kostkę cebula
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki słodkiej papryki
łyżka śmietany
mąka do zagęszczenia - ja dałam ok. 2 łyżek
ok. 2 łyżki oleju
sól i pieprz
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć mięso wieprzowe, a następnie przełożyć do garnka, w którym będzie gotowany gulasz. Znów rozgrzać trochę oleju i podsmażyć na nim cebulę, po czym również przełożyć ją do garnka. Mięso i cebulę zalać ok. 0,7 l wody, dodać paprykę, liść laurowy i ziele angielskie i gotować na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W szybkowarze wystarczy 30 min, na II od momentu wybicia guzika, lub od momentu zamknięcia się szybkowaru innego typu:)
W czasie, kiedy mięso wieprzowe się gotuje, podsmażyć kurczaka i kiedy wieprzowina będzie miękka dodać je do gulaszu i gotować ok. 10 min.
Gulasz doprawić solą i pieprzem. W kubku wymieszać mąkę ze śmietana i odrobiną zimnej wody, zahartować i zagęścić tym gulasz. Zagotować.
Placki:
1 kg ziemniaków
1 średnia marchewka
1 duża cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
sól i pieprz
olej do smażenia
Ziemniaki, marchew i cebulę zetrzeć na średnich oczkach. Posolić, popieprzyć, dodać zioła prowansalskie, odstawić na 10 min; po tym czasie, ziemniaki lekko odcisnąć z nadmiaru wody (ale nie do końca, bo będą zbyt suche i nie będą się dobrze smażyć). Dodać jajko, mąkę, sodę i zamieszać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć jednego placka, po czym spróbować, czy nie brakuje soli lub pieprzu, jeśli jest ok smażymy do końca, nakładając łyżką masę ziemniaczaną i lekko spłaszczając na placki. Placki polewamy gulaszem i podajemy:) Gotowe!