Spaghetti z pesto z zielonych szparagów

Iza

Obiad

24.05.2016 13:34

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów

Składniki

Składniki 3 – 4 porcje:

250 g makaronu spaghetti

Pesto:

350 g zielonych szparagów

1 łyżeczka masła klarowanego

1 pęczek natki pietruszki

50 ml oleju

50 g twardego sera (np. rubin lub parmezan)

2 ząbki czosnku

1 łyżki soku z limonki

skórka starta z ½ limonki

sól

pieprz

Dodatkowo:

30 g (12 – 13 szt.) filecików anchois

Garść grubo tartego parmezanu do podania

Natka pietruszki do dekoracji

Przepis

Pesto przygotować według receptury z tego przepisu. Kilka główek zielonych szparagów pozostawić do dekoracji makaronu. Pesto zmiksować z filecikami anchois (ewentualnie kilka zostawić do podania).

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu – powinien być al dente. Odcedzić pozostawiając około szklanki wody z gotowania.

Pesto wymieszać z makaronem, dolewając według uznania wodę od wcześniej ugotowanego makaronu. Spaghetti wyłożyć na talerze ozdobić główkami szparagów, listkami natki pietruszki, anchois oraz wiórkami parmezanu.