- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Składniki 3 – 4 porcje:
250 g makaronu spaghetti
Pesto:
350 g zielonych szparagów
1 łyżeczka masła klarowanego
1 pęczek natki pietruszki
50 ml oleju
50 g twardego sera (np. rubin lub parmezan)
2 ząbki czosnku
1 łyżki soku z limonki
skórka starta z ½ limonki
sól
pieprz
Dodatkowo:
30 g (12 – 13 szt.) filecików anchois
Garść grubo tartego parmezanu do podania
Natka pietruszki do dekoracji
Przepis
Pesto przygotować według receptury z tego przepisu. Kilka główek zielonych szparagów pozostawić do dekoracji makaronu. Pesto zmiksować z filecikami anchois (ewentualnie kilka zostawić do podania).
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu – powinien być al dente. Odcedzić pozostawiając około szklanki wody z gotowania.
Pesto wymieszać z makaronem, dolewając według uznania wodę od wcześniej ugotowanego makaronu. Spaghetti wyłożyć na talerze ozdobić główkami szparagów, listkami natki pietruszki, anchois oraz wiórkami parmezanu.