Przepis
Składniki:
500 g mrożonych krążków kalmarów
pół małej cytryny
80 g mąki pszennej
100 ml piwa
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
szczypta chilli
1 jajko
Dodatkowo:
mąka pszenna do obtoczenia kalmarów
olej do smażenia
Kalmary rozmrozić przez noc w lodówce, a następnie dobrze odcisnąć je z nadmiaru wody. Skropić je sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i chilli. Dodać piwo i jajko, a następnie zmiksować na gładką masę. Odstawić ciasto do lodówki na 20 minut.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej.
Kalmary obtoczyć w mące pszennej, strząsnąć jej nadmiar, a następnie maczać w cieście piwnym. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, w połowie pieczenia starając się odwrócić krążki na drugą stronę. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać od razu, np. z sosem tatarskim (przepis tutaj).
Smacznego!