Kalafior w cieście

Ewelina
Ciasta
03.05.2014 22:28
Kalafior w cieście

Przepis

Kalafior w cieście

Potrzebne nam beda ok. :

pol kalafiora - ugotowany, zostawiamy, az zupelnie ostygnie,

180- 200 g maki pszennej,

200 ml cieplej wody,

10g swiezych drozdzy,

lyzeczke soli,

obfita szczypte pieprzu

i 2- 3 lyzki drobno startego pecorino lub parmezanu.

Dodatkowo olej do smazenia i sol do posypania.

Drozdze rozpuszczamy w cieplej wodzie. Dodajemy sol i make mieszajac lyzka, tak zeby nie porobily nam sie grudy. Otrzymamy z tego dosc rzadkie ciasto. Dodajemy pieprz, starte pecorino lub parmezan i pokrojony w wieksze kawalki kalafior. Przykrywamy jakas sciereczka i odstawiamy w cieple miejsce, na 2 godziny, do wyrosniecia.

Smazymy na glebokim oleju. Ciasto nabieramy lyzka i pomagajac sobie druga lyzka, wrzucamy ciasto na goracy olej. Smazymy na ladny zloty kolor. Najpierw z jednej a pozniej z drugiej strony. Otrzymamy takie dosc nieregularne kuleczki usmazonego ciasta. Odkladamy ja na recznik papierowy, aby odsaczyc je z tluszczu. Solilmy lekko z wierzchu i podajemy.

Zeppole di cavolfiore sa dobre i na zimno.

Smacznego.