Kalmary w chrupiącym cieście

Krzysztof
Przekąski
28.02.2014 8:49
Kalmary w chrupiącym cieście

Przepis

Składniki:

500 g mrożonych krążków kalmarów

pół małej cytryny

80 g mąki pszennej

100 ml piwa

1/3 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

szczypta chilli

1 jajko

Dodatkowo:

mąka pszenna do obtoczenia kalmarów

olej do smażenia

Kalmary rozmrozić przez noc w lodówce, a następnie dobrze odcisnąć je z nadmiaru wody. Skropić je sokiem z cytryny.

Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i chilli. Dodać piwo i jajko, a następnie zmiksować na gładką masę. Odstawić ciasto do lodówki na 20 minut.

W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej.

Kalmary obtoczyć w mące pszennej, strząsnąć jej nadmiar, a następnie maczać w cieście piwnym. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, w połowie pieczenia starając się odwrócić krążki na drugą stronę. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać od razu, np. z sosem tatarskim.

Smacznego!