Zupa krem z gruszką

Ewelina
Zupy
14.09.2014 8:29
Zupa krem z gruszką

Przepis

Zimą najczęściej mamy ochotę na zupę. Najlepiej jak jest gęsta, kremowa i doda energii na kilka godzin. Ta zupa, zaraz po grochówce po indyjsku jest jedną z naszych ulubionych potraw na chłodniejsze dni.

Dodatek ziemniaków i fasoli dostarczy nam "paliwa" i białka, gruszka wspaniale dosładza jej smak, imbir go podkręca a to wszystko wyraźnie dopełnione jest orzeźwiającym, ziołowym aromatem tymianku, który oprócz wyjątkowego smaku ma dużo właściwości zdrowotnych: pomaga przy astmie, wzmacnia układ nerwowy, poprawia przyswajanie jedzenia oraz trawienie, pobudza apetyt i pomaga przy biegunce oraz przeziębieniach.

Idealna zupa na zimę.

Lekko zmodyfikowany przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Colleen Patrick-Goudreau

SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (zamiast oliwy można użyć wody)

3 ząbki czosnku

3 małe białe cebule

4cm kawałek świeżego imbiru

3 średnie ziemniaki

2 średnie korzenie pietruszki

1-2 duże gruszki

2 szklanki (400g) ugotowanej białej fasoli (np. piękny jaś karłowy)

1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku

1 łyżeczka suszonego estragonu

6 gałązek świeżego tymianku ( + kilka dodatkowych do posypania zupy)

3 szklanki (700ml) bulionu warzywnego

1/4 szklanki (60ml) mleka roślinnego (najlepiej domowego, niesłodzonego migdałowego, ryżowego, owsianego lub sojowego)

1/2 łyżeczki białego pieprzu

sól do smaku

Winter vegetables5

PRZYGOTOWANIE:

Obieramy wszystkie warzywa i dodatki. Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i imbir.

Ziemniaki, pietruszkę i gruszkę kroimy w małą kostkę. Siekamy koperek.

W dużym garnku zagrzewamy oliwę/wodę, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy ok. 5 minut.

Dodajemy ziemniaki, pietruszki, gruszki, fasolę, koperek i estragon, podsmażamy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlewamy bulion i wrzucamy gałązki tymianku (całe), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu wyjmujemy gałązki tymianku i miksujemy zupę na gładko, dolewamy mleko (dodajemy gorącej wody, jeśli jest dla nas za gęsta) doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i rozlewamy do misek. Dekorujemy świeżymi listkami tymianku, odrobiną oliwy i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego! ☺