Zupa chrzanowa

Ola
Zupy
01.05.2016 9:20
Zupa chrzanowa

Przepis na około 5 porcjiPotrzebujemy: - kawałek pora - 1 cebula - kawałek selera - 1 pietruszka - 3-4 średnie ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 4 ziarna ziela angielskiego - 3 liście laurowe - sól, pieprz - 1-1,5 słoiczka chrzanu (w zależności jak ostry smak chcemy uzyskać; 1 słoiczek u nas ma 175g)* - 1 opakowanie śmietanki sojowej - 2 łyżeczki majeranku - 2 łyżeczki mąki + 3 łyżki wody - sól, pieprz (można użyć soli kala namak o jajecznym smaku, jeśli ktoś ma) W tym celu mieszamy w oddzielnym kubku 2 łyżeczki mąki pszennej z 2-3 łyżkami zimnej wody. - Tak gotową zupę dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy i granulowanego czosnku. Kiedy to zrobimy wlewamy do kubka znaczną ilość gotującej się zupy (w innym wypadku, gdybyśmy wlali mąkę z wodą od razu do zupy zrobiłby nam się klusek:). Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy minimum godzinę, tak, żeby smaki z warzyw się uwolniły. Poprzednio zajadaliśmy się kanapkami z bezjajeczną pastą z ciecierzycy, dzisiaj proponujemy zupę chrzanową, która jest niezwykle sycąca. - Aby złagodzić smak chrzanu i nadać jej bardziej aksamitną strukturę oraz dodatkowo zagęścić zupę używamy ziemniaków z gotowanego wcześniej bulionu. Tak przygotowaną miksturę dopiero wlewamy do garnka z resztą zupy i dokładnie mieszamy. Smak nas nie zawiódł, więc przepis leci na bloga, aby inni również mogli spróbować! :) Wegańska zupa chrzanowa

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bananowepole.pl/2016/03/weganska-zupa-chrzanowa.html#more