Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

Małgorzata
Ciasta
28.04.2016 10:21
Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

Składniki

Spód:

300 g ciastek zbożowych *

60 g masła

Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka

125 ml śmietanki kremówki

200 g drobnego cukru

2 łyżki żelatyny

100 ml wody

1 laska wanilii

Mus rabarbarowy:

600 g rabarbaru

130 g cukru

12 g żelatyny

100 ml wody

Przepis

Spód:

Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie , dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do sera dodajemy cukier, śmietankę, nasiona wanilii i mieszamy. Pod koniec dodajemy przestudzona żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, równamy wierzch i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Mus rabarbarowy:

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody tak, aby woda przykryła dno. Dodajemy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie blendujemy na gładki mus.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do musu i mieszamy. Gotowy mus studzimy i wykładamy na masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i ozdabiamy listkami mięty.

* użyłam ciastek degistive

Moje rady:

- do musu najlepiej użyć czerwonych łodyg rabarbaru

- dla uzyskania ładnego, czerwonego koloru musu rabarbarowego dodałam 4 łyżki skoncentrowanego soku z czerwonych owoców

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną