Składniki
Spód:
300 g ciastek zbożowych *
60 g masła
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
125 ml śmietanki kremówki
200 g drobnego cukru
2 łyżki żelatyny
100 ml wody
1 laska wanilii
Mus rabarbarowy:
600 g rabarbaru
130 g cukru
12 g żelatyny
100 ml wody
Przepis
Spód:
Masło rozpuszczamy. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie , dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Do sera dodajemy cukier, śmietankę, nasiona wanilii i mieszamy. Pod koniec dodajemy przestudzona żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, równamy wierzch i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na jedno centymetrowe kawałki. Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody tak, aby woda przykryła dno. Dodajemy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie blendujemy na gładki mus.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do musu i mieszamy. Gotowy mus studzimy i wykładamy na masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i ozdabiamy listkami mięty.
* użyłam ciastek degistive
Moje rady:
- do musu najlepiej użyć czerwonych łodyg rabarbaru
- dla uzyskania ładnego, czerwonego koloru musu rabarbarowego dodałam 4 łyżki skoncentrowanego soku z czerwonych owoców