Ciasto z musem rabarbarowo-marchewkowym pod jogurtowo-serową kołderką

Krzysztof
Przepisy
13.05.2014 7:57
Ciasto z musem rabarbarowo-marchewkowym pod jogurtowo-serową kołderką

Przepis

Składniki na biszkopt:

2 jajka

szczypta soli

1/2 szkl cukru

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

1/4 szkl mąki pszennej tortowej

1/2 łyżki octu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania stopniowo powoli dosypywać cukier i nadal ubijać, aż powstanie gęsta lśniąca masa. Następnie nie przerywając miksowania dodawać żółtka, przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec ocet. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 min w temp. 180 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić a następnie wyrównać i zapiąć na nim obręcz.

Składniki na mus rabarbarowo-marchewkowy:

1 łyżka masła

1kg rabarbaru

3 jabłka

200g marchewki

5 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego z cynamonem (można dać zwykły waniliowy i odrobinkę cynamonu)

1 łyżka miodu

4,5-5 łyżeczek żelatyny

1/4 szkl wody

Rabarbar i jabłka obrać i pokroić w kawałeczki. Marchewki zmiksować lub zetrzeć. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić rabarbar, jabłka i marchewkę. Smażyć chwilkę a następnie zasypać cukrem i miodem. Rozprażyć na miękko (trwa to ok 10-15 minut). Następnie zmiksować blenderem na gładko. Wystudzić lekko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na chwilę. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do musu (najpierw dać odrobinę musu do żelatyny i wymieszać, a następnie to wmieszać do musu.Odstawić do przestudzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wylać na biszkopt i wyrównać. Wstawić do lodówki.

Składniki na jogurtowo-serowa kołderkę:

400g sera wiaderkowego na serniki

200g jogurtu greckiego

80g cukru pudru

2,5 łyżeczki żelatyny

2 łyżki wody

marcepanowe marcheki do dekoracji (klik)

płatki migdałów do posypania

Ser zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na chwilę. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do masy (najpierw dać odrobinę masy do żelatyny i wymieszać, a następnie to wmieszać do reszty sera.

Wyłożyć na warstwę rabarbarową i schłodzić w lodówce. Posypać płatkami migdałów i udekorować np. marcepanowymi marchewkami (klik).

Smacznego :)

Źródło: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/