Przepis
Składniki na biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
1/2 szkl cukru
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania stopniowo powoli dosypywać cukier i nadal ubijać, aż powstanie gęsta lśniąca masa. Następnie nie przerywając miksowania dodawać żółtka, przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec ocet. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 min w temp. 180 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić a następnie wyrównać i zapiąć na nim obręcz.
Składniki na mus rabarbarowo-marchewkowy:
1 łyżka masła
1kg rabarbaru
3 jabłka
200g marchewki
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego z cynamonem (można dać zwykły waniliowy i odrobinkę cynamonu)
1 łyżka miodu
4,5-5 łyżeczek żelatyny
1/4 szkl wody
Rabarbar i jabłka obrać i pokroić w kawałeczki. Marchewki zmiksować lub zetrzeć. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić rabarbar, jabłka i marchewkę. Smażyć chwilkę a następnie zasypać cukrem i miodem. Rozprażyć na miękko (trwa to ok 10-15 minut). Następnie zmiksować blenderem na gładko. Wystudzić lekko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na chwilę. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do musu (najpierw dać odrobinę musu do żelatyny i wymieszać, a następnie to wmieszać do musu.Odstawić do przestudzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wylać na biszkopt i wyrównać. Wstawić do lodówki.
Składniki na jogurtowo-serowa kołderkę:
400g sera wiaderkowego na serniki
200g jogurtu greckiego
80g cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
marcepanowe marcheki do dekoracji (klik)
płatki migdałów do posypania
Ser zmiksować z jogurtem i cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na chwilę. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Dodać do masy (najpierw dać odrobinę masy do żelatyny i wymieszać, a następnie to wmieszać do reszty sera.
Wyłożyć na warstwę rabarbarową i schłodzić w lodówce. Posypać płatkami migdałów i udekorować np. marcepanowymi marchewkami (klik).
Smacznego :)