- Czas gotowania: 45 min
Składniki
Ciasto:
3 szkl mąki
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie troszkę śmietany
Masa serowa:
75 dag sera białego
1 jajko
1 budyń śmietankowy w proszku
3/4 szkl cukru pudru
3/4 kostki miękkiego masła
500g rabarbaru
Pianka:
piana z 5 białek
1 szkl cukru do piany
1 kisiel (u mnie poziomkowy)
Przepis
Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę (36x24cm) a 1/4 zawinąć i odstawić do lodówki.
Masa serowa: Zmielony ser, jajko, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć obrany i pokrojony w kostkę rabarbar.
Pianka: Z białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna, dodać cukier oraz kisiel i jeszcze przez chwilę ubijać aż będzie lśniąca i gładka.
Gotową pianę wyłożyć na rabarbar a na nią pokruszyć lub utrzeć na grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Piec ok. 45 minut w 180st C.