Sernik z rabarbarem i pianką

Ewelina
Ciasta
10.05.2015 5:46
Sernik z rabarbarem i pianką
  • Czas gotowania: 45 min

Składniki

Ciasto:

3 szkl mąki

1 kostka margaryny

3 łyżki cukru

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ewentualnie troszkę śmietany

Masa serowa:

75 dag sera białego

1 jajko

1 budyń śmietankowy w proszku

3/4 szkl cukru pudru

3/4 kostki miękkiego masła

500g rabarbaru

Pianka:

piana z 5 białek

1 szkl cukru do piany

1 kisiel (u mnie poziomkowy)

Przepis

Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę (36x24cm) a 1/4 zawinąć i odstawić do lodówki.

Masa serowa: Zmielony ser, jajko, budyń w proszku, cukier i masło dobrze utrzeć a następnie wyłożyć na ciasto. Na ser ułożyć obrany i pokrojony w kostkę rabarbar.

Pianka: Z białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna, dodać cukier oraz kisiel i jeszcze przez chwilę ubijać aż będzie lśniąca i gładka.

Gotową pianę wyłożyć na rabarbar a na nią pokruszyć lub utrzeć na grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Piec ok. 45 minut w 180st C.