Składniki na zrazy zawijane : 500 g schabu bez kości 50 g słoniny lub boczku 1 duży ogórek konserwowy lub kiszony 1 duża cebula musztarda 2 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1 kostka rosołowa, grzybowa sól i pieprz do smaku olej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki śmietany Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką. W ten sam sposób, można również przygotować zrazy z chudego mięsa wołowego, należy wtedy wydłużyć czas duszenia mięsa do ok. 90-120 minut. Ogórka pokroić w słupki, słoninę/boczek w cienkie paski Na każdy plaster mięsa położyć trochę cebuli, słoniny/boczku oraz kawałek ogórka. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć zrazy z obu stron na złotobrązowy kolor. Plastry schabu z nadzieniem zwinąć w rulon i obwiązać ciasno nitką (aby nie rozleciały się podczas obsmażania i duszenia). Śmietanę rozrobić z niewielką ilością gorącego sosu, dodać do reszty sosu i dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu, aż zrazy będą miękkie (ok. 60 minut).