Składniki
Spód:
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 duże jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
65 g cukru
szczypta soli
Masa serowa:
700 g mielonego twarogu
300 g gęstego jogurtu naturalnego
200 g cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mus jeżynowy:
400 g jeżyn
500 ml śmietany 36%
100 g cukru pudru
1,5 łyżki żelatyny
Przepis
Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny. Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach około 30 x 35 cm. Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ‚C około 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. W tym czasie ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy jogurt, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku. Gotową masę wylewamy na podpieczony, kruchy spód. Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170’C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia. Jeżyny blenderujemy. Następnie powstałe puree dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus jeżynowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.