Sernik z musem jeżynowym

Małgorzata
Ciasta
08.03.2016 9:45
Sernik z musem jeżynowym

Składniki

Spód:

250 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

1 duże jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

65 g cukru

szczypta soli

Masa serowa:

700 g mielonego twarogu

300 g gęstego jogurtu naturalnego

200 g cukru

5 jajek

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mus jeżynowy:

400 g jeżyn

500 ml śmietany 36%

100 g cukru pudru

1,5 łyżki żelatyny

Przepis

Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny. Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach około 30 x 35 cm. Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ‚C około 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. W tym czasie ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy jogurt, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku. Gotową masę wylewamy na podpieczony, kruchy spód. Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170’C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia. Jeżyny blenderujemy. Następnie powstałe puree dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus jeżynowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną