Przepis
(blaszka 24x28 cm)
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki pszennej
3 żółtka
180 g masła
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na kruszonkę (przepis tutaj)
150 g (1 ¼ szklanki) mąki pszennej (typ 450)
50 g (1/4 szklanki) mąki krupczatki (typ 500)
85 g cukru pudru
125 g masła (82 % tłuszczu)
Ponadto:
1 kg obranego rabarbaru
5 łyżek cukru do posypania rabarbaru
1 słoik dżemu (ja użyłam z czarnej porzeczki)
cukier puder do obsypania ciasta
Wykonanie:
Rabarbar pokroiłam na małe kawałki, przełożyłam do miski, zasypałam cukrem i odstawiłam, żeby puścił sok, a następnie wyłożyłam na durszlak, żeby odsączyć z nadmiaru soku.
Wykonanie:
Mąkę z cukrem i masłem posiekałam nożem. Dodałam żółtka, śmietanę i sól. Zagniotłam ciasto. Zawinęłam w folię i wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nagrzałam do 180 °C.
Ciasto starłam na tarce jarzynowej wprost do blaszki. Wyrównałam powierzchnię, uklepałam i wyłożyłam dżem. Poukładałam rabarbar, obsypałam kruszonką.
Blaszkę z ciastem wstawiłam do piekarnika na około 40 minut.
Po przestudzeniu upudrowałam cukrem pudrem.
Pyszne, kwaskowe ciasto. Piekłam już ciasto z dodatkiem słodkich truskawek. A dzisiaj inaczej. Dzisiaj lekko kwaskowe z kruszonką. Życzę SMACZNEGO! Krys