Składniki: (na tortownicę o śr. 28 cm lub blachę 24 x 24 cm) spód: ok. 200 g pokruszonych herbatników (użyłam 2 opakowania jeżyków) masa jogurtowa: 3 jogurty greckie po 440 g (łącznie 1320 g) 4 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g, sam proszek) 6 jajek 1 cukier waniliowy duży 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 30 ml espresso (opcjonalnie) Zachowując konsekwencję smakową odrobina espresso znalazła się również wewnątrz sernika, ale nie jest to konieczność i jeżeli nie jesteście takimi wielbicielami kawy jak możecie ją całkowicie pominąć. Można też część herbatników pozostawić w większych kawałkach i umieścić je na pokruszonych, wtedy spód będzie bardziej fantazyjny. Sernik można przygotować na kruchym cieście, ale ponieważ u mnie miała być wersja błyskawiczna wybrałam pokruszone herbatniki – jeżyki kawowe. Bardzo delikatny, puszysty, o smaku budyniu waniliowego, z lekko kwaśną nutą tak charakterystyczną dla jogurtu greckiego. Do przestudzonego espresso dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Do masy jajecznej na przemian dodawać jogurt i budynie, aż do wyczerpania składników. Na wierzch wylać masę kawową i delikatnie przemieszać widelcem tworząc esy-floresy. Róbcie to powoli i delikatnie, aby nie zruszyć dna z herbatników. Białka ubić na sztywno z pozostały cukrem.