Kruche ciasto z rabarbarem

Ewelina
Ciasta
23.05.2015 23:26
Kruche ciasto z rabarbarem

Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

5 jaj

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

ewentualnie jogurt naturalny (jak by ciasto się nie kleiło)

Dodatkowo:

1 kg rabarbaru

3/4 szklanki cukru

Przepis

Białka oddzielamy od żółtek, które ubijamy z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i masło. Siekamy je nożem. Następnie dodajemy ubite żółtka z cukrem i zagniatamy ciasto (jak by się nie kleiło to można dodać 1 lub 2 łyżki jogurtu naturalnego). Ciasto dzielimy na 3 części (jedną na spód większą i dwie mniejsze), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Rabarbar obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Posypujemy cukrem i podduszamy jakieś 3 minuty (rabarbar puści sok). Następnie odsączamy na durszlaku. Ubijamy piankę z białek. Wyjmujemy ciasto przeznaczone na spód, rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy rabarbar, na rabarbar ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Na ciasto wykładamy wcześniej ubitą pianę z białek i ścieramy również na tarce ostatnie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 50 minut.