Bezglutenowa babka jaglana na Wielkanoc mała foremka do babki (śr. 14 cm) 120 g mąki jaglanej 30 g mąki kukurydzianej 50 g masła 30 g oleju kokosowego 1,5 dojrzałego banana 2 jajka 80 g cukru trzcinowego 1 łyżka budyniu bezglutenowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Do dekoracji: cukier puder Oczywiście nie zdradzałam zbyt wiele, by nie uprzedzić ich (często słyszę: gdybym wiedział z czego to jest to bym nie zjadł). Gdyby dać do niej mniej cukru spokojnie można ją zjeść na śniadanie z jakimś serkiem czy z miodem – coś jak chałka. W tym roku zapraszam na babkę: bezglutenowa babka jaglana dziś na blogu :) Bezglutenowa babka jaglana – brzmi strasznie dla osób nie będących na diecie bezglutenowej. Jeśli szukasz bezglutenowego ciasta na Wielkanoc to polecam Ci także: Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz tutaj. Jestem człowiekiem małej wiary i przyznam, że nie wierzyłam, że ta babka mi wyjdzie. Można dodać do niej trochę orzechów lub bakalii, ale nie za dużo, by ciasto dało radę wyrosnąć. Mąka bezglutenowa nie jest już tak tajemną wiedzą i chce ze mną współpracować. Delikatnie wyciągnij z formy i przełóż na kratkę do pieczenia. Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasto bezglutenowe to proponuję Ci także: Bardzo mnie to cieszy, bo to daje większe pole do dalszych eksperymentów z bezglutenowym pieczeniem. Umiarkowanie zbita, nie za słodka, aromatyczna dzięki bananom.