Drukuj Kasza gryczana na słodko z owocami - zdrowe śniadanie 2 porcje Składniki 80 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem) szczypta soli ulubione owoce np. kiwi i pomarańcza syrop z agawy, miód lub erytrol szczypta soli 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę gryczaną wymieszaj Jak odkąd jestem na diecie bezglutenowej jadam ją na przemian z kaszą jaglaną, która też jest zdrowa (tutaj przeczytaj dlaczego kasza jaglana jest zdrowa). Dlaczego kasza gryczana jest zdrowa: bogata w białko, które zawiera unikatowe i nie wytwarzane przez nasz organizm aminokwasy zawiera wiele witamin, nie zakwasza organizmu jak inne kasze, nie zawiera glutenu. W garnuszku zagotuj wodę lub mleko – 2 razy więcej płynu niż kaszy – na szklankę kaszy weź 2 szklanki wody/mleka. Możesz ją ugotować na mleku (także na mleku roślinnym) lub na wodzie. Kasza gryczana na słodko z owocami może zostać przygotowana na dwa sposoby. Przez lata kasza gryczana kojarzyła mi się głównie z kotletem mielonym i sosem grzybowym – tak podawała ją babcia w naszym rodzinnym domu. 3.5.3226 Sweet Buckwheat with Fruits 2 servings 80 g of cooked buckwheat (weight before cooking) pinch of salt favorite fruit eg. kiwi and orange agave syrup, honey or erytrol pinch of salt 2 tbsp plain yogurt Ta druga, czyli palona/prażona jest uboższa w cenne składniki i jest bardziej wyrazista w smaku. W tym przepisie, kasza gryczana została ugotowana na wodzie. ze szczyptą soli i słodzikiem, czyli syropem z agawy, miodem lub erytrolem. Dodaj obrane i pokrojone w mniejsze cząstki owoce. Kasza gryczana na słodko – brzmi dziwnie? Kasza gryczana na słodko – serio? Kasza gryczana jest bardzo zdrowa, a w dodatku bezglutenowa. Wyłącz gaz i pozostaw pod przykryciem na ok. 15 minut – aż kasza wchłonie cały płyn. Jakiś czas temu dowiedziałam się, że kaszę gryczaną mogę jeść także z owocami.