Mech leśny z kremem cytrynowym

Ana
Ciasta
24.04.2016 9:35
Mech leśny z kremem cytrynowym

Polecam przepis na niedzielę :) Składniki: - 3 jajka, - 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 450 g), - 1 szklanka cukru, - 1 szklanka oleju, - ok. 2 szklanki mąki (tortowej/krupczatki), - 3 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 łyżka ekstraktu z wanilii. - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4535/ciasto-lesny-mech#sthash.BTpha7iG.dpuf Krem: - 1 opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g), - 2 łyżki lemon curd (Marks&Spencer), - sok z 1/2 limonki, - odrobina żółtego barwnika spożywczego. W tym czasie robimy krem: mascarpone mieszamy z gotowym lemon curd, sokiem z wyciśniętej limonki. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (ze względu, że część ciasta zużyłam na muffinki, użyłam małej tortownicy ok. 20cm). Następnie przekrajamy na pół ciasto ew. jak wyjdzie nam wyższe na 3 części. Z niej kruszymy ciasto na mech (najlepiej bez tych części spieczonych). dodatkowo: - 1 owoc granatu. ekstraktu lub pasty z wanilii ( w oryginale brak) Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie było za gęste (czasem ciasto przyjmuje mniej mąki). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy, a następnie dodajemy do masy jajecznej, miksujemy. Na koniec dodajemy odrobinę żółtego barwnika spożywczego, aby uzyskać wiosenny kolor.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/04/mech-lesny-z-kremem-cytrynowym.html