Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i jabłkiem

Agata
Ciasta
05.05.2016 21:13
Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i jabłkiem

3.5.3208 Inne przepisy na ciasto z rabarbarem i nie tylko znajdziesz tu , a są to m.in. English version Gluten Free Rhubarb and Apple Cake 18cm round form pan 100 g almond meal 70 g coconut meal 140 g coconut oil, at room temperature 150 g icing sugar 4 egg whites 1 teaspoon baking soda 4 stalk of rhubarb + 2 tbsp icing sugar 1 small apple coconut flakes and icing sugar to sprinkle Preheat oven to 200°C. Peel rhubabr, wash and cut into small pieces. Składniki 100 g mąki migdałowej 70 g mąki kokosowej 140 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej 150 g cukru pudru 4 białka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 laski rabarbaru + 2 łyżki cukru pudru małe jabłko na wierzch płatki kokosowe i cukier puder do posypania Przygotowanie Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. Na blogu są już dwa przepisy na ciasto z rabarbarem (tutaj i tutaj przepis), ale tym razem zrobiłam je na mące bezglutenowej. Jak się spodziewałam ciasto kruszyło się trochę, ale smak był obłędny i trudno było mi nie skusić się na więcej niż 1 kawałek. Add dry ingredients and coconut oil and stir until combine. Add apple and mix. Line base and sides of baking pan with baking paper or aluminium foil. Pour the dough into pan, arrange rhubabr on top and bake in 160°C for 1 hour. Pierwszy raz piekłam ciasto na mące migdałowej (czyli zmielonych migdałach), którą połączyłam z mąką kokosową. Z wierzchu posypałam je płatkami kokosowymi i cukrem pudrem, jeśli jednak nie masz płatków kokosowych to możesz użyć płatków migdałowych. Moim testerom także smakowało, zatem to nie tylko moja opinia ;) Ciasto było bardzo sycące, bo orzechy są przecież sycące. Wymieszaj z dwoma łyżkami cukru pudru i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. In bowl mix almond and coconut flour, icing sugar and baking soda. Zatem pora na bezglutenowe ciasto z rabarbarem. Wyszło bardzo fajnie – na górze rabarbar, a w środku małe kawałeczki jabłka. Jak dla mnie było mocno słodkie, choć podejrzewam, że fani słodyczy stwierdzą, że mocno słodkie to ono nie jest. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową i piecz przez 1 godzinę w temp. 160 st. C.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.eksperymentalnie.com/2016/05/bezglutenowe-ciasto-z-rabarbarem-i-jablkiem.html