Szaszłyki warzywne z pikantną marynatą z tahini

Agata
Obiad
22.04.2016 10:05
Szaszłyki warzywne z pikantną marynatą z tahini

They are spicy, salty, with strong herbal notes of rosemary and cumin, and a slightly smoky flavor from smoked paprika and the grilling process. INGREDIENTS (13 skewers): VEGETABLE SKEWERS: - 1 medium zucchini - 4 mushrooms - 4 small red onions - 1 green bell pepper - 1 red bell pepper - 1 handful of cherry tomatoes - 1/2 head of fresh broccoli MARINADE: - 2 tbsp tahini - 5 tbsp soy sauce - 2 tbsp vegetable oil (the best for grilling is sunflower oil or rapeseed oil; olive oil is not suitable for grilling) - 2 tsp carob molasses - 2 tbsp apple cider vinegar or balsamic vinegar - 3-4 cloves of garlic - 2 tsp cumin seeds - 2 tsp dried rosemary or 1 tsp chopped fresh rosemary - 1/4 tsp ground black pepper - 1/2 tsp cayenne or chili - 1 tsp paprika - 1/2 tsp smoked paprika PREPARATION: Wash the vegetables and cut them into similar sized pieces. Polecam ☺ SKŁADNIKI (ok. 13 szaszłyków): SZASZŁYKI WARZYWNE: - 1 cukinia - 4 pieczarki - 4 małe czerwone cebule - 1 zielona papryka - 1 czerwona papryka - 1 garść pomidorków koktajlowych - 1/2 główki brokuła MARYNATA: - 2 łyżki tahini Bakra - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki oleju (najlepszy do grillowania jest olej rzepakowy lub słonecznikowy, oliwa się nie nadaje) - 2 łyżeczki melasy z karobu Bakra - 2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego - 3-4 ząbki czosnku - 2 łyżeczki ziaren kuminu - 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub 1 łyżeczka posiekanego świeżego - 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1/2 łyżeczki cayenne lub chili - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. W międzyczasie dobrze jest je jeszcze 1-2 razy przemieszać, aby ponownie pokryć je marynatą, która częściowo z nich spłynie. After several hours of marinating, stick the vegetables on skewer sticks and put them on a grill or pop them in the oven with a grill. When using a traditional grill, adjust the time to your liking, but when the weather is bad and you want to bake them in the oven, put them on a rosating tray with a baking tray underneath and grill them in 200 ° C for approx. Najważniejsze to dać im trochę czasu, aby odpowiednio nią przesiąkły i przejęły jej aromat, a potem nadziać na patyczki do szaszłyków i wrzucić na grilla lub do piekarnika z taką funkcją. Układamy je wtedy na kratce na górnej półce piekarnika, z tacą wyłożoną folią pod spodem, na którą będą spływać warzywne soki. Jakiś czas temu publikowałam przepis na sałatkę, gdzie karobową melasę dodałam do dressingu, a dziś przedstawiam Wam nową wytrawną opcję, tym razem na marynatę, gdzie melasa również fajnie się sprawdza i dodaje ciekawego akcentu potrawie. VEGAN VEGETABLE SKEWERS WITH SPICY TAHINI-CAROB MARINADE Melasa z karobu to nie tylko świetny środek słodzący, który super sprawdza się w ciastach, deserach i śniadaniach. Są pikantne, słone, wyraźnie czuć w nich ziołowe nuty rozmarynu i kuminu, a także lekko dymny posmak od wędzonej papryki oraz samego procesu grillowania. Oprócz melasy, w marynacie wykorzystałam także tahini, które nadaje jej dodatkowego odcienia w smaku oraz kremowości. Gdy pogoda nie dopisuje, szaszłyki można upiec w piekarniku w 200°C przez ok. 25-30 minut. Some time ago I published a recipe for a salad, where I added carob molasses to the dressing, and today I present a new savory recipe with it, this time its a marinade. The most important thing is to give them time to properly soak its aroma, then stick on skewers and toss on the grill or pop in the oven with a grill option. Ziarna kuminu rozcieramy w moździerzu lub delikatnie mielimy i łączymy z pozostałymi składnikami marynaty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/04/weganskie-szaszyki-warzywne-z-pikantna.html