Składniki
400 g filetów z kurczaka
600 ml bulionu drobiowego *
400 ml mleka kokosowego
120 g mrożonego zielonego groszku
8 kolb mini kukurydzy
160 g makaronu ryżowego
2-3 łyżeczki pasty curry
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżki oliwy
Przepis
Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą.
* można zastąpić bulionem warzywnym
Moje rady:
- pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra
- nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie dwa różne smaki i efekt nie będzie ten sam