Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry

Małgorzata
Zupy
21.04.2016 11:33
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry

Składniki

400 g filetów z kurczaka

600 ml bulionu drobiowego *

400 ml mleka kokosowego

120 g mrożonego zielonego groszku

8 kolb mini kukurydzy

160 g makaronu ryżowego

2-3 łyżeczki pasty curry

2 szalotki

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka cukru brązowego

2 łyżki oliwy

Przepis

Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą.

* można zastąpić bulionem warzywnym

Moje rady:

- pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra

- nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie dwa różne smaki i efekt nie będzie ten sam