- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Składniki:
4 białka
1/2 szklanki gęstej śmietany
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
1.5 szklanki mąki pszennej
15 dag roztopionego masła
cukier waniliowy
Przepis
Do naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną i ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy.
Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę.
Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy.
Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem napełniamy bita śmietaną
lub dowolnym kremem według upodobań.
Smacznego!