Rurki z bitą śmietaną

Elżbieta
Ciasta
21.04.2016 17:47
Rurki z bitą śmietaną
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Składniki:

4 białka

1/2 szklanki gęstej śmietany

2/3 szklanki cukru

szczypta soli

1.5 szklanki mąki pszennej

15 dag roztopionego masła

cukier waniliowy

Przepis

Do naczynia wbijamy białka, które łączymy ze śmietaną i ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy.

Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę.

Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy.

Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia.

Przed podaniem napełniamy bita śmietaną

lub dowolnym kremem według upodobań.

Smacznego!