składniki: ciasto naleśnikowe 50 g młodych listków pokrzywy 2 szklanki mleka 1 szklanka wody ok 3 szklanek mąki pszennej typ 500 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki oleju 1 jajko duża szczypta soli farsz brokułowo-serowy 2 brokuły (nieduże po 500 g) ok 400 g zmielonego białego sera ( jak na sernik) 1 duży ząbek czosnku sól,pieprz Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko w wodzie z dodatkiem soli i cukru ale nie rozgotować ich na papkę. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i wypróbować ciasto bo mąka różnie chłonie płyny, gdy ciasto jest za gęste należy dolać nieco wody a jak jest za rzadkie należy dodać trochę mąki. Ciasto naleśnikowe nie powinno być bardzo gęste, powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Dodać jajko, śmietanę, olej oraz mąkę i wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły. Odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Ugotowane brokuły osączyć na sicie i wystudzić.