Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia Składniki Składniki na spód ciasta 70 g herbatników 70 g orzechów włoskich 50 g masła Składniki na masę serową 500 g twarogu sernikowego 50 g cukru pudru 100 ml likieru jajecznego 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka żelatyny 2 łyżeczki cukru z wanilią Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia Porcje Czas przygotowania 1 forma o średnicy 18 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia Ponadto połówki orzechów do dekoracji likier jajeczny do dekoracji Porcje: forma o średnicy 18 cm Sposób przygotowania Orzechy umieścić na suchej patelni i uprażyć, uważając aby ich nie przypalić, a następnie ostudzić. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównać i przycisnąć dnem szklanki w celu uzyskania zwartej warstwy, a następnie umieścić w lodówce na czas przygotowania masy serowej. ) Szybki i lekki sernik bez pieczenia z likierem jajecznym, zwanym Advocaatem, będzie doskonałym wyborem dla osób, które nie chcą poświęcić długich godzin na przygotowanie słodkiego co nieco. Co prawda poza dwudziestoma minutami potrzebnymi na przygotowanie ciasta trzeba jeszcze chwilę poczekać aby żelatyna dobrze związała, jednak w moim odczuciu jest to wprost ekspresowy deser. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, przyozdobić połówkami orzechów i schłodzić przez co najmniej 3 godziny. Aby mieć pewność, że brzeg przygotowanego ciasta będzie gładki, a ciasto nie przyklei się do tortownicy, proponuję pokryć brzegi formy folią aluminiową. W misie miksera umieścić pozostałe składniki, czyli ser, cukier puder, cukier z wanilią, likier i śmietanę. Po ostudzeniu się orzechów rozdrobnić je razem z herbatnikami na piasek. Wszystkie składniki zmiksować do połączenia się i miksować jeszcze przez 3-5 minut.